Шоколадови хлебчета

Tous les matins il achetait / son p’tit pain au chocolat…” В тази закачлива песен на Жо Дасен лирическият герой си купува всеки ден по едно шоколадово хлебче от близката хлебарница, без дори да удостои с поглед момичето зад щанда. А тя е хубавица и всички младежи от квартала са влюбени в нея. Но Тя, от своя страна, мечтае за лирическия герой. Лирическият герой, обаче, е късоглед и затова не може да види колко е красива Тя. Докато един ден момичето се усеща и купува на възлюбения си един чифт очила. Оженват се и живеят щастливо сред рояк дечица, късогледи като татко си и пълнещи джобовете си с шоколадови хлебчета.
 
Тъй като аз вече нося очила, реших един ден вместо да купувам шоколадови хлебчета от билзката хлебарница, да се опитам да ги направя. Тези малки и хрупкави „пан-о-шокола” са верните другари на кроасаните (които, както вече знаем, традиционно са без пълнеж). Правят се от същото тесто като кроасаните, но във вътрешността им има по една пръчица мек шоколад, осигуряващ едно безоблачно начало на деня. При мен предизвикателството беше да намеря начин да заместя фабричния тип шоколад.
 
 
 
 
 
Приготвяне на пълнежа (докато тестото почива в хладилника): Шоколадът се разтапя внимателно на водна баня. Добавя се затоплената сметана и се разбърква добре. Сместта се разстила върху покрита с домакинско фолио дъска на правоъгълник с ширина 10-12 см и дебелина 6-7 мм. Оставя се да се втвърди в хладилник за около 30 минути. Разрязва се напречно на ленти с ширина около 1 см.
 
Приготвяне на хлебчетата: Следвайте техниката за замесване на тестото като при кроасаните (междувременно добавих няколко снимки „стъпка по стъпка”).
Маята се разтваря в 2 ч.л. хладка вода и щипка захар и се оставя 5-10 минути. В купа се смесват брашното, захарта и солта. Добавят се маята и студеното мляко. Замесва се, докато се получи еднородно гладко тесто. Месенето не трябва да е продължително, за да не се затопля тестото. Полученото тесто се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя за 30 мин в хладилник. През това време маслото се изважда да се отпусне на стайна температура (но не и да омекне съвсем). Консистенцията на маслото трябва да е като тази на тестото.  Пакетчето с масло се отваря, покрива се с парче домакинска хартия и се изтънява леко с точилка, докато се получи правоъгълник със страни около 12 на 18 см.
Охладеното тесто се изважда от хладилника и се разточва на леко набрашнен повърхност във формата на кръг, с диаметър около 25 см и дебелина около 1 см. Всъщност кръгът трябва да е с такъв диаметър, че краищата му да могат да покрият поставеното в центъра му масло. Маслото се поставя в центъра на тестото и краищата се захлупват върху плочката масло, като при запечатване на пощенски плик. Краищата се запечатват добре, за да не излезе маслото (което би попречило по-късно на „разлистването” във фурната). Посипва се леко с брашно и се разточва по дължина, докато се получи правоъгълник с дебелина около 5 мм (ширина около 20 см и дължина около 50-60 см). Десният край на тестото се вдига и захлупва върху останалата част, докато я покрие на 1/3 от дължината. Захлупва се с левия край. Получава се правоъгълник на три слоя с ширина около 20 см и дължина 15-20 см. Тестото се завива в домакинско фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
Охладеното тесто се изважда на леко набрашнения работен плот и се поставя като затворена книга – със сгъвките надясно. Набрашнява се леко и се разточва, докато се получи правоъгълник с ширина 20 см и дължина около 60-70 см. Двата срещуположни края се вдигат и се захлупват така че да се срещнат по средата. Тестото се прегъва още веднъж на две, все едно затваряте книга, така че да се получат 4 слоя. Загъва се в домакинско фолио и се оставя 30 минути в хладилник. 
 
Охладеното тесто се изважда на леко набрашнения работен плот и се поставя като затворена книга – със сгъвките надясно. Набрашнява се леко и се разточва, докато се получи правоъгълник с ширина 20см и дължина около 50-60 см. С остър нож се разрязва на две на ширина, така че да се получат две ленти с ширина около 10 см и дължина – около 50-60 см. Всяка се нарязва допълнително на правоъгълници с размери 10 на 15 см. В двата края на всеки правоъгълник се поставя по една пръчка шоколад. Краищата се подвиват надолу и завиват, докато шоколада бъде изцяло покрит. Хлебчетата се поставят в тава, покрита с пекарска хартия. Тавата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставят да втасат 6 часа в хладилник (или 2 часа на стайна температура).
 
Фурната се загрява на 180 градуса. Яйцето се разбива в купа с малко сол. Втасалите хлебчета се намазват с разбитото яйце и се пекат на 180 градуса за 15-18 минути (в зависимост дали ги искате повече или по-малко препечени).
 

Продукти:
(за 10-12 хлебчета)

  • 250 г брашно
  • 25 г захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. суха мая
  • 130 мл студено прясно мляко
  • 125 г масло (1 пакетче)
  • 1 разбито яйце за намазване
  • За пълнежа:
    100 г шоколад
    50 мл течна сметана

начин на приготвяне

  • Приготвяне на пълнежа (докато тестото почива в хладилника): Шоколадът се разтапя внимателно на водна баня. Добавя се затоплената сметана и се разбърква добре. Сместта се разстила върху покрита с домакинско фолио дъска на правоъгълник с ширина 10-12 см и дебелина 6-7 мм. Оставя се да се втвърди в хладилник за около 30 минути. Разрязва се напречно на ленти с ширина около 1 см.
  • Приготвяне на хлебчетата: Следвайте техниката за замесване на тестото като при кроасаните (междувременно добавих няколко снимки „стъпка по стъпка”).
  • Маята се разтваря в 2 ч.л. хладка вода и щипка захар и се оставя 5-10 минути. В купа се смесват брашното, захарта и солта. Добавят се маята и студеното мляко. Замесва се, докато се получи еднородно гладко тесто. Месенето не трябва да е продължително, за да не се затопля тестото.
  • Полученото тесто се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя за 30 мин в хладилник.
  • През това време маслото се изважда да се отпусне на стайна температура (но не и да омекне съвсем). Консистенцията на маслото трябва да е като тази на тестото.  Пакетчето с масло се отваря, покрива се с парче домакинска хартия и се изтънява леко с точилка, докато се получи правоъгълник със страни около 12 на 18 см.
  • Охладеното тесто се изважда от хладилника и се разточва на леко набрашнен повърхност във формата на кръг, с диаметър около 25 см и дебелина около 1 см. Всъщност кръгът трябва да е с такъв диаметър, че краищата му да могат да покрият поставеното в центъра му масло.
  • Маслото се поставя в центъра на тестото и краищата се захлупват върху плочката масло, като при запечатване на пощенски плик. Краищата се запечатват добре, за да не излезе маслото (което би попречило по-късно на „разлистването” във фурната). Посипва се леко с брашно и се разточва по дължина, докато се получи правоъгълник с дебелина около 5 мм (ширина около 20 см и дължина около 50-60 см).
  • Десният край на тестото се вдига и захлупва върху останалата част, докато я покрие на 1/3 от дължината. Захлупва се с левия край. Получава се правоъгълник на три слоя с ширина около 20 см и дължина 15-20 см. Тестото се завива в домакинско фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.
  • Охладеното тесто се изважда на леко набрашнения работен плот и се поставя като затворена книга – със сгъвките надясно. Набрашнява се леко и се разточва, докато се получи правоъгълник с ширина 20 см и дължина около 60-70 см. Двата срещуположни края се вдигат и се захлупват така че да се срещнат по средата. Тестото се прегъва още веднъж на две, все едно затваряте книга, така че да се получат 4 слоя. Загъва се в домакинско фолио и се оставя 30 минути в хладилник.
  • Охладеното тесто се изважда на леко набрашнения работен плот и се поставя като затворена книга – със сгъвките надясно. Набрашнява се леко и се разточва, докато се получи правоъгълник с ширина 20см и дължина около 50-60 см.
  • С остър нож се разрязва на две на ширина, така че да се получат две ленти с ширина около 10 см и дължина – около 50-60 см. Всяка се нарязва допълнително на правоъгълници с размери 10 на 15 см. В двата края на всеки правоъгълник се поставя по една пръчка шоколад. Краищата се подвиват надолу и завиват, докато шоколада бъде изцяло покрит.
  • Хлебчетата се поставят в тава, покрита с пекарска хартия. Тавата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставят да втасат 6 часа в хладилник (или 2 часа на стайна температура).
  • Фурната се загрява на 180 градуса. Яйцето се разбива в купа с малко сол.
  • Втасалите хлебчета се намазват с разбитото яйце и се пекат на 180 градуса за 15-18 минути (в зависимост дали ги искате повече или по-малко препечени).

17 Comments

  1. Мира, толкова са апетитни, че преглъщах с кафето 🙂
    А са и с шоколад!
    Вече е крайно време да опитам това тесто!
    Шоколадов ден!

  2. Ох, и аз като Дани:)
    Хубаво въведение:) – зареждаш ме с приятно настроение. Технологията толкова ясно си я описала, че почти ме нави да се пробвам и аз с кроасаните!
    Поздрави, Мира, и усмихнат ден!

  3. Хахах, то и аз чат-пат се очиларя :)))
    Хлебчетата са чудесни! Винаги съм си мислела, че приготвянето на такъв тип тесто е много трудоемко, но май не е чак толкова, а и гледайки снимките със сигурност си заслужава.

    Усмихнат ден с много пълни джобчета :)))

  4. Божествено изглеждат! Обезателно ще пробвам твоята рецепта.
    Поздрави! 🙂

  5. Много ме развесели въведението 🙂 А тези хлебчета са направо мечтание! Дали да не се престраша и аз да меся (това занимание на мен не ми се отдава ососбено). Това е грешно изкушаваща рецепта, Мира! 🙂

    Поздрави, Милена

  6. Само едно мога да кажа – прекрасни са! Ще ми се да имаше едно две за утрешното кафе 🙂 Явно скоро ще се меси, само да се видя с повече време 🙂
    Благодаря за рецептата и сърдечен поздрав от мен!

  7. Дани, Ивейн, Федора, Руми, Милена, Лети, благодаря ви! 🙂
    Ще се радвам, ако рецептата ви допадне. Всъщност, не е сложна за изпълнение, но е доста времеемка, с всичките тези отлежавания по 30 минути. Но щом аз, която допреди 2 години не бях пипвала тесто с мая, защото "много е страшно" (лол!, вие няма начин да не успеете :).
    Поздрави на всички и приятни почивни дни!

  8. Ils ont l'air vraiment réussis ! Bravo ! On va essayer d'en faire ce soir. Si on les laisse au frigo plus de 6 heures, il y a un problème ?

    Je sais que pour les croissants et les pains au chocolat les boulangers utilisent de la farine spéciale pâtisserie, et je voulais savoir si tu les as préparés avec une farine comme ça ou pas ?

  9. Bonjour Maria et Vincent,
    merci 🙂
    Au fait, le temps de levée est normalement de 2h à température ambiante. J'ai laissé les pains pendant 6h dans le frigo, car je les avais fait le soir et il était déjà minuit au moment du façonnage. Du coup, re-levée à 6h du mat' pour les enfourner (je comprends maintenant pourquoi les boulangers se lèvent tôt, lol!). Je pense que vous pouvez les laisser un peu plus longtemps (la levure travaille plus lentement au frais), mais pas beaucoup plus, pour ne pas les laisser "surlever" et avoir un gout acidulée de la pâte. J'ai utilisé de la farine de type T55 car c'est ce que j'avais à la maison, mais je pense qu'avec de la T45 ils seraient encore meilleurs.
    Bon courage pour votre test! 🙂 J'espère que la recette vous plaira.

  10. Oups, j'ai oublié de préciser – farine de type T55 c'est la farine ordinaire, pour le pain; farine de type T45 – pour gâteaux et pâtisserie.

  11. Леле, просто си представям как захапвам едното, чудни, чудни!

  12. Nous avons un peu raté nos pains au chocolat hier soir. La pâte feuilletée est un vrai défi pour nous. Nous avons essayé aussi de faire des croissants avant avec une autre recette et c'était pareil. Notre problème c'est: comment étaler la pâte une fois le beurre dessus. Tout se déchire et le beurre reste sur la table. On pense que c'est la farine qui ne convient pas…

    Mais sinon, les petites brioches à la place des petits pains étaient bonnes.

  13. Мария, благодаря 🙂
    Maria et Vincent, dommage pour votre essai un peu raté. C'est possible que la farine y est pour quelque chose car elle peut varier pas mal. Je me souviens avoir lu dans le livre de Julia Child (la dame qui a fait connaitre la cuisine française aux US) qu'elle a du tester plusieurs types de farine américaines afin de trouver celle avec laquelle on obtenait le "vrai" gout de la baguette. Et j'ai vu le différence moi-même de faire des bagels avec de la farine T55 (car sous la main) et de la farine T65 (comme dans la recette).
    C'est vrai aussi que la pâte feuilletée est un peu casse-tête. Il faut la travailler vite pour qu'elle froide le plus longtemps possible. Le beurre aussi devrait ne pas être trop ramolli. D'habitude je le sors du frigo pendant que la pâte repose pour la première fois 30 min au frigo. Il a le temps de se ramolir un peu, mais sans être trop pommade. Vous pouvez aussi retourner la pâte pendant que vous l'étalez et passer avec le rouleau sur chaque face pour éviter de rapprocher trop la couche de beurre au plan de travail. Et n'hésitez pas à saupoudrer le plan de travail et le rouleau à pâtisserie avec de la farine, ça collera moins. Mais surtout, travaillez avec la pâte bien fraiche. J'espère que vous n'allez pas vous décourager et que le prochain essai serait transformé. 🙂

  14. Мира, така хубави са станали тези шоколадови хлебчета – налистили са се, леки, ефирни и златисти… Поздравления! Моя опит с кроасаните не е така положителен, но този хубав изглед ме кара да си мисля, че трябва да се пробвам отново. Записвам си рецептата и ти благодаря за нея. Ще споделям, ако се престраша. Поздрави!

  15. Мира, балгодара! Ще се радвам ако опиташ рецептата и тя ти допадне :). Малко са пипкави за правене, но си заслужават всяка минута 🙂

  16. Здравейте!Много ми харесва блога ви-рецептите са интересни.За съжаление така и не успявам да направя кроасаните-снощи за пореден път опитах …и пак се провалих-никакво "разлистване" не ми се получава,а следвам абсолютно точно рецептата:((….

  17. I so love this chocolate bread. Lovely.