Ирландски палачинки с айрян

Забелязала съм, че във всички американски сериали винаги в някоя от сериите, действието се развива на закуска, в която присъстват задължителните американски палачинки (пенкейкс, по нашенски!). Години по-късно, когато открих интернет и се научих да готвя (горе-долу в такава последователност), намерих и пробвах доста рецепти за тях. Признавам, дори повече ми харесват от тънките – правят се по-бързо и по-малко им висиш над печката, тъкмо като за мързели като мен! Преди известно време намерих и ирландския им вариант  – с buttermilk (което най-често съм го срещала преведено като „мътеница”).  Но все не ми оставаше време да пусна рецептата в блога. Тъй като е отпускарско време и почти не готвя, използвам случая да наваксам с няколко рецепти от списъка за публикуване. А за палачинките ме подсети наскоро и Даниела с чудесната рецепта в нейния блог. 

Моята рецепта е адаптирана от книгата «The Irish Kitchen». Ако нямате под ръка buttermilk (което и аз нямам), може да го замените със същото количество айрян, смес от кисело и прясно мляко (1:1) или прясно мляко с 1-2 с.л. бял оцет и оставено да престои 10-15 минути.

Продукти
(за около 12 палачинки, адаптирана от книгата «The Irish Kitchen»)

  • 2 чаши брашно
  • 1 ½ ч.л. бакпулвер
  • 3 с.л. кафява захар
  • 1 яйце
  • Около 1 ¼ чаши айрян
  • Малко олио (масло) за пържене
  • Мед или сладко за сервиране

начин на приготвяне

  • В купа се смесват брашното, захарта и бакпулвера. Прибавя се разбитото яйце и се налива постепенно айрянът, като се бърка непрекъснато, докато се получи гъсто еднородно тесто.
  • Тиган (по възможност с дебело дъно) се загрява на среден огън и се намазва с малко олио (или смес от масло и олио). С черпак се сипва по малко от тестото и се пържи 2-3 минути, докато повърхността стане на балончета. Палачинките се обръщат и пържат до златисто от другата страна.
  • Сервират се топли с мед или сладко. (Аз много ги харесвам и натюр).

6 Comments

  1. Изглеждат страхотно, Мира! Ще ги пробвам и аз в скрово време.

    Приятна отмора 🙂

  2. Мира, много апетитно изглеждат!
    Хубава почивка :))))

  3. Чудесно изглеждат , Мира.
    Ще ги пробвам и аз , до сега не съм приготвяла pancakes.
    Приятна почивка ! 🙂

  4. Федора, Дани, Сабина, благодаря ви за комплиментите! 🙂 Вече се върнах от почивката, но за нея ще разкажа по-късно :).

  5. Хе,хе, Мира,
    направила си ги значи?! Много се радвам, че ти допаднаха. Изглеждат невероятно. Поздрави :))

  6. Тези палачинки изглеждат страхотно! Като гледам снимката, много ми напомнят на катмите, които съм яла в Родопите. Ще ги изпробвам непременно. Благодаря за рецептата.
    http://www.hotandtasty.wordpress.com