Пюре от ревен

Купих си ревен. От години гледам тези червено-зеленикави стъбла по пазарите и не се престрашавах да купя и да ги приготвя. Бях опитвала тарта с ревен, кисело мляко с ревен, пюре от ревен и ягоди. Е, преди около 3 седмици в изблик на вдъхновение купих една връзка и започнах да се чудя какво да я правя. За начало приготвих пюре, което после вложих в крем и чийзкейк.
 
 
800 г пресен ревен
200 г кафява захар
1 шушулка ванилия
 
Стъблата от ревен се обелват с картофобелачка (внимавайте да не пръска, защото боядисва!), долните, по-„дървесни” части се отрязват. Нарязват се на парчета с дебелина около 1 см. Шушулката ванилия се разцепва на две по дължина. Ревенът се поставя в тенджера с дебело дъно, посипва се със захарта, добавя се ванилията и се загрява до завиране. След като заври, огънят се намалява и се оставя да ври на тих огън огън около 35-40 минути, като се разбърква от време на време, или докато се получи гъсто пюре. Оставя се да изстине преди консумация.
Може да се използва в други сладкиши, да се смеси с кисело мляко или крем или да се консумира просто така.
 

продукти
(адаптирано от Elle à Table)

  • 800 г пресен ревен
  • 200 г кафява захар
  • 1 шушулка ванилия

начин на приготвяне

  • Стъблата от ревен се обелват с картофобелачка (внимавайте да не пръска, защото боядисва!), долните, по-„дървесни” части се отрязват. Нарязват се на парчета с дебелина около 1 см.
  • Шушулката ванилия се разцепва на две по дължина.
  • Ревенът се поставя в тенджера с дебело дъно, посипва се със захарта, добавя се ванилията и се загрява до завиране.
  • След като заври, огънят се намалява и се оставя да ври на тих огън огън около 35-40 минути, като се разбърква от време на време, или докато се получи гъсто пюре. Оставя се да изстине преди консумация.
    Може да се използва в други сладкиши, да се смеси с кисело мляко или крем или да се консумира просто така.

4 Comments

  1. Много обичам ревен! За съжалени в БГ все още много трудно се намира:(

  2. Лулу, радвам се, че ти допада :). По принцип е доста особен вкуса и не на всеки му харесва.

  3. Не съм пробвала ревен, дори незнам какъв е на вкус. Хубавото е, че е много полезен. Трябва да се пробва. Мира, благодаря за споделената рецепта.

  4. знае ли някой от къде мога да купя ревен в София? Благодаря.