Лазаня с тиква, рикота и кестени

 
Обичам топлите есенни дни, когато слънцето грее, но не напича. Обичам свежият и леко резлив сутрешен въздух. Обичам небето, ясно, синьо и дълбоко, разтигнало се над главата ми като свод от лапис лазули. Обичам шума на сухи листа под краката ми. Като цяло, харесвам есента, а още повече харесва един от символите й – оранжевите тикви, грейнали като слънца.
Идеята за лазаня с тиква видях в този сайт, но я преработих (най-малкото, заради различните видове сирене отсам и оттатък Атлантика/или Пасифика).
 

Продукти

12/16 кори за лазаня (без варене) – толкова излизат за моята тава, която е около 30 х 40 см

Около 600 – 700 г тиква
250 г рикота
1 яйце
250 г моцарела ( от вида за готвене)
20 печени кестена
Около 800-900 мл сос бешамел
1 малка глава лук
1 с.л. зехтин
Настърган пармезан за поръсване
Няколко листа суха салвия, 1-2 щипки индийско орехче, 1 щипка сух джинджифил, черен пиперPlace your list items here

 
Тиквата се обелва и се сварява в леко подсолена вода. Отцежда се (може да запазите малко от водата, в която е вряла) и се пюрира до получаване на гладко и не много гъсто пюре. Приготвя се бешамелът.
Лукът се обелва, нарязва на ситно и задушава в зехтина до омекване. Прибавя се към тиквеното пюре. Подправя се със салвията, щипка индийско орехче и щипка джинджифил. Рикотата се разбърква с яйцето, подпрвя се с черен пипер. Кестените се нарязват на едро и се прибавят към тиквеното пюре. Моцарелата се нарязва.
Фурната се загрява на 200 градуса. На дъното на намаслена тавичка се сипва 1 черпак от соса бешамел. Нареждат се 3/4 кори за лазаня. Отгоре се разстила половината пюре от тиква. Покрива се с половината от резенчета моцарела. Завършва се с 1 черпак бешамел. Нарежда се втория ред кори. Отгоре се поръсва рикотата и пак 1 черпак бешамел. Върху третия ред кори се разстила втората половина от тиквеното пюре, черпак бешамел и се покрива с последните 3/4 кори. Най-отгоре се нарежда останалата моцарела и се долива остатъка от бешамела, да покрие хубаво. Поръсва се с настъргания пармезан и се пече в продължение на 45-50 минути. Ако започне да прегаря по време на печенето, се покрива с алуминиево фолио.

Comments are closed.