Панирани телешки пържоли с подправки

Или телешки пържоли «Панаирът в Скарбъро»

Баща ми е бил в Англия в края на 60-тте години, точно по времето, когато е излязал на екраните филмът „Абсолвентът” с Дъстин Хофман и Ан Банкрофт. Афишът на този филм толкова го беше впечатлил, че всеки път като чуеше „Мисис Робинсън”, ми го споменаваше. Самата аз успях да го гледам едва години по-късно (да живеят филмовите канали). Междувременно, обаче, си купих диск с най-добрите песни на Пол Саймън и Арт Гарфънкъл и останах хипнотизирана от «Scarbourough Fair». Едва наскоро научих повече подробности за историята на песента – оказа се, че е средновековна английска песен, доста смела за времето си (късното Средновековие), когато Скарбъро е бил център на голям търговски събор, продължаващ 45 дни. В песента бившата любима на лирическия герой живее в Скарбъро и той и дава да изпълни няколко непосилни задачи, преди да се върне при него и да поиска ръката му – нещо нечувано за времето на амур куртоа, когато се е очаквало от един благородник да обожава дамата на сърцето си отдалече, без надежда за взаимност, а още по-малко – да я кара тя да моли за неговата любов. Дори повтаряният във всяка строфа «parsley, sage, rosemary and thyme» има своята символика. Магданоз – за премахване на горчивината, салвия – за дълъг живот, розмарин – за вярност, любов и дълга памет и мащерка – за смелост (тук намерих повече за историята на песента и пълния и текст).
В деня, в който купих телешките пържоли и се чудех как точно да ги приготвя, на пазара по радиото звучеше друга песен на Саймън и Гарфънкъл, «The Sound of Silence». Тя ме наведе на мисълта за «Scarborough Fair» и си казах, че с подправките, изброени в нея, ще стане чудесна панировка.

Продукти

За 4 порции:
4 телешки пържоли
1 голямо яйце
3-4 с.л. брашно
3-4 с.л. галета
Сол, черен пипер
Сухи подправки – магданоз, салвия, розмарин и мащерка
Малко настърган пармезан за поръсване
1 с.л. зехтин

Брашното се смесва с подправките в широка чиния. Яйцето се разбива в чиния за супа. Галетата се разстилат също в широка чиния. Зехтинът се загрява в дълбок тиган. Телешките пържоли се начукват леко до равномерна дебелина, овалват се в брашното, изтупват се от излишното брашно. Потапят се в разбитото яйце от двете страни и се отцеждат. Накрая се овалват в галетата и се изпържват до зачервяване (4-5 минути) на среден огън. Докато се пържат от втората страна, готовата вече се поръсва с настърган пармезан. Сервира се веднага.

 

Comments are closed.