Пълнени чушки с булгур и гъби

Недалече от свекърите ми се намира един магазин за „екзотични” продукти, където сред маниока, хариса и оризови спагети се намират, о чудо на чудесата – кори за баница и саламурено сирене! Излишно е да казвам, че поне веднъж на 2-3 месеца минавам оттам за подновяване на запасите от кори. Та оттам между кадаифа и нахута грабнах един пакет едър булгур, за разнообразяване на менюто на домочадието. Известно време събирах смелост да го начена, после установих че всъщност не само че не хапе, но дори е и вкусен и може да се използва като заместител на ориза на много места – като в пълнените чушки, например.
 
Продукти
За 6 порции:

6 чушки (12 от българските, тукашните са огромни)

1 чаша (250 мл) булгур

1 глава лук

250 г култивирани печурки

2 домата (или 150 г от консерва)

1 морков

2 с.л. зехтин

Магданоз, сол, черен пипер

Лукът, морковът, доматите и гъбите се почистват и нарязват на дребно. Капачетата на чушките се отрязват, вътрешността им се изчиства от семките и на дъното се правят няколко прореза с нож (за да може при печенето да влезе вода).

 
Зехтинът се загрява в дълбок тиган. Лукът и морковът се задушават за няколко минути (докато лукът стане прозрачен), прибавя се булугурът и се оставя да се запържи за 2-3 минути. Прибавят се гъбите. Подправя се със сол и черен пипер. След като водата от гъбите почти се изпари, се добавят доматите и ситно нарязаният магданоз. Разбърква се и се отдръпва от огъня.
 
Чушките се напълват с получената смес, като не се натъпква, а се оставя леко рехаво. Поставят се капачетата, чушките се подреждат изправени в дълбока тавичка, наливат се 500 мл вода (1:2 = булгур:вода) и се пекат или в предварително загрята на 180 градуса фурна, или в микровълнова (моята е с мощност 750 вата) за около 35-40 минути.
 
 

Comments are closed.