Солен чийзкейк със зеленчуци и пиле

Чийзкейкът е любимият сладкиш на ПП. Всякакви поводи са достатъчно основателни да направя някой от тях – рожден ден, почерпка с колеги, третата събота на месеца. В света на чийзкейкоправенето имам два лични свещени граала – точната рецепта на чийзкейка в Старбъкс и намирането на свястна червена боя за Ред Велвет чийзкейк (който е на път да се нареди сред любимите ми сладкиши).

Идеята за солен вариант е толкова близо до ума, че е странно как не хрумва на повече хора (с мен начело). Аз попаднах на рецептата, преглеждайки блога „Fiber Fool”. Това, което ме спря първоначално е, че не обичам песто, и домати под формата на тарти и  производни. Но пък идеята за солен чийзкейк с нещо друго се закачи в главата ми и остана там. След няколкодневно колебание реших да импровизирам на базата на рецептата на Кристи.
 
 

Продукти

  • За кората:

 100 г солени бисквити

1/4 чаша настърган кашкавал

6 с.л. разтопено масло

черен пипер, чубрица и други подправки на вкус (аз сложих “провансалски треви” – смес от мащерка, риган, босилек и розмарин)

 

  • За крема:

150 г крема сирене (тип “Филаделфия)

500 г рикота

4 яйца

1/4 чаша настърган кашкавал

 

  • За пълнежа:

100г сварено пилешко

по около 1/3 чаша нарязани на дребни кубчета червена и зелена

чушки и тиквичка

около шепа кедрови ядки

 
 
Приготвяне на кората : Бисквитите се смилат на ситно (аз използвах робота), добавят се подправките и кашкавала, рабърква се. Накрая се добавя разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.
Приготвяне на крема и сглобяване на кейка : Яйцата се разбиват, добавят се трите вида сирене, кубчетата пиле и черен пипер. Кремът се изсипва върху стегнатата кора. Отгоре се нареждат в концентрични кръгове тиквичките, чушките и кедровите ядки. Пече се около час в предварително загрята на 170 градуса фурна. Оставя се да се охлади напълно във фурната при затворена врата. Сервира се на стайна температура или добре охладен, като предястие или основно ястие.
 
Забележки : По време на печенето зеленчуците пуснаха вода, аз пекох, докато водата се изпари. Кейкът търпи варианти в гарнитурата и украсата.
 
 
 

One Comment

  1. Обичам чийзкейк в разни варианти,но този е нещо ново и хубаво, разбира се:)Непременно ще го опитам.Весели празници:)