Мариновани печени пилешки крилца в корейски стил

Лесни и люти, чудесна компания за питие вечер.

Не помня дали съм ви разказвала досега за един от първите сблъсъци на ПП с автентичната индийска кухня. Беше 2-3 седици сед като се запознахме, на събиране с колегите ми, в дома на един от тях. Програмата беше концерт (на живо) на традиционна музика, последван от домашно приготвено къри за вечеря. В уречения час пристигнахме, поздравихме присъстващите и се отправихме към кухнята, окупирана от трима от индийските ми колеги, които приготвяха вечерята, да им кажем “здрасти”. В момента, в който отворих вратата, ме посрещна облак изпарения и аромати на лук, чесън и подпраки, от който очите ми се насълзиха. Тогава един от колегите ми, Тиру от Ченай, видял сълзите, които а-ха да потекат по бузите ми, размазвайки гриживо положения ми грим по пътя си, ме успокои “Не се притеснявай, заради вас намалихме количеството люто!”. Няколко години по-късно, при сблъсъка си с истинска индийска кухня на място, бях много благодарна, че поне донякъде небцето ми беше вече подготвено за тези измерения на пикантното (“Indian-grade hot”, както се шегувахме с колегите).

Защо ви говоря за индийска кухня в увод за рецепта в корейски стил? Просто защото, колкото повече гледам корейски сериали, толкова повече си мисля че корейската кухня може достойно да съперничи на индийската по употребата на люти съставки. В днешната рецепта намалих количеството паста от люти чушки 3 пъти в сравнение с оригиналната рецепта и пак беше на границата на поносимото за мен. Но като оставим това настрана, крилцата стават чудесни. Добавете и че са лесни за направа и получавате нещо за разделяне с приятели на питие вечер. На мен ми остава само да тренирам вкусовите си рецептори, докато имам случая някой ден да проверя на място дали корейската кухня е толкова люта, колкото изглежда.

Мариновани печени пилешки крилца в корейски стил

Recipe by MiraCourse: StarterCuisine: KoreanDifficulty: Easy
Servings

4

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

30

minutes
Resting time

6

minutes

продукти
(за 4-6 порции, адаптирана от сайта Korean Bapsang)

  • 12 броя пилешки крилца

  • 2 с.л. корейска люта паста от чушки (gochujang)*

  • 3 с.л. кетчуп

  • 3 с.л. сос барбекю

  • 3 с.л. соев сос

  • 3 с.л. мирин (или бяло вино)

  • 1 с.л. мед

  • 2 ч.л. настърган пресен джинджифил (парче около 3-4 см)

  • 1 ч.л. сусамово олио

  • 2 скилидки пресован чесън

начин на приготвяне

  • Пилешките крилца се почистват и нарязват на парчета.

    Продуктите за маринатата се разбъркват добре в дълбока купа и се добавят крилцата. Разбърква се добре, така че марината да ги покрие отвсякъде. Купата се покрива с капак или стреч-фолио и се оставя в хладилника за 4 -6 часа (или една нощ).
  • Фурната се загрява на 210 градуса (с вентилатор). Крилцата се подреждат в застлана с пекарска хартия плоска тава, без да се застъпват. Остатъкът от маринатата се запазва.

    Крилцата се пекат за около 15 минути, като се намазват един път с част от маринатата. Обръщат се, намазват се още веднъж с маринатата и се пекат още 15 минути. Сервират се горещи. С чаша питие!

Notes

  • Най-екзотичният продукт в рецептата е пастата от люти червени чушки (gochujang). Аз я купих от един азиатски магазин при нас. Потърсих с какво може да се замени и един от предлаганите варианти е смляна люта червена чушка, с малко соев сос и щипка захар. Другият вариант е и готов сос sriracha, който (поне във Франция) се намира лесно в големите супермаркети.

Comments are closed.