Gratin dauphinois (Огретен от Дофине)

Може би най-любимата ни гарнитура за печено пиле в неделя.

Дори и след повече от 20 години живот във Франция и множество изядени френски блюда, все още изпитвам известни задръжки, когато споделям рецепта на някое от най-известните, домашни и популярни ястия. Донякъде е разбираемо, понеже ми липсват не само първите 7, ами направо цели първи 25 години местна култура. Представете си го все едно във френски блог да четете рецепта за таратор… или баница.

От друга страна, в описанието на блога ми пише “френска кухня”, така че е донякъде е логичо, в него от време на време да се срещат и някои от по-известните френски блюда. Да не говорим, че както при всички традиционни рецепти, и за тази има доста вариации, които позволяват всеки да си я натамъни по свой вкус. И до предизвикат горещи дебати. Да се натърква ли тавата с чесън или не? Само мляко, или мляко и сметана? Да се слага ли кашкавал, или само галета? Долу ви представям тази, която допада на моето семейство и която съм я напаснала за нашия вкус. А вие също ще имате свобода на действие да я доизкусурите при нужда. Е, в разумни граници, все пак. Не ви препоръчвам да сложите аншоа, каперси или ананас и да го представите като “огретен от Дофине”, освен ако не искате да си навлечете гнева на всички главни и второстепенни божества на френската кухня.

Така и не намерих много подробности за ястието, освен, че е дошло във Франция през 16ти или 17ти век, през Италия и Швейцария в старата област Дофине (която в днешни дни административно не съществува), а първите писмени сведения за него датират от времето на Френската революция.

В наши дни, този огретен е любим на много французи и е една от предпочитаните гарнитури в домашната кухня, особено ако каните много гости.

Gratin dauphinois (Огретен от Дофине)

Recipe by MiraCourse: Безмесни и гарнитури, Нещо соленоCuisine: FrenchDifficulty: Easy
Servings

6

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

1

hour 

30

minutes

продукти
(за 6 порции, тава с размери 20х30 см)

  • 1 – 1,2 кг картофи

  • 2 скилидки чесън

  • 2 ч.л. масло

  • 150 мл течна сметана

  • около 300 – 350 мл прясно мляко

  • 2-3 с.л. галета

  • Сол, пипер, индийско орехче

приготвяне

  • Картофите се обелват и се нарязват на много тънки шайби (дебелина 2-3 мм) с помощта на ренде или кухненски робот. Чесънът се обелва, едната скилидка разрязва надлъжно на две и с нея се натъркват дъното и стените на тавата, след което тавата се намазва с половината от маслото. Останалият чесън се накълцва на ситно.
  • Фурната се загрява на 150 градуса.
  • Около 1/3 от картофите се подреждат като се застъпват на дъното на тавата. Поръсват се със сол, черен пипер, щипка настъргано индийско орехче и половината от нарязания чесън. Повтаря се още два пъти, докато всички картофи запълнят тавата. Наливат се млякото и сметаната (нивото на течността трябва да стигне до горната част на картофите) и се поръсва с галетата и нарязаното на парченца останало масло.
  • Пече се в продължение на около час и половина, докато хване златиста коричка и острието на нож влиза безпроблемно в слоевете картофи. Сервира се като гарнитура на печено месо.

Comments are closed.