Свински ребра с нектарини (или дюли)

Или как да сътворим рецепта, видяна в ЮТуб.

Понякога си мисля, че абонаментите ми в платформата за видеосподеляне би трябвало да хвърлят алгоритмите им за предлагане на сходно съдържание в дълбока почуда. Каналите, които гледам най-често, включват: музика от боливудски филми, влогове за мода, грим и козметика, рецепти,организация на дома със заходки към скандинавски дизайн и минимализъм, исторически, научно-популярни и документални видеа, телевизионна игра, та дори и стари български и съветски филми. Разбира се, нямам време да следя всичко това из основи, но имам няколко любимци, чиито влогове не пропускам. Един от тях е каналът на Li Ziqi (а даже не знам как точно се произнася името й).

Вариантът с нектарини. Докато снимах на терасата, заваля дъжд, може да видите капките по чинията.

Една виртуална дружка сподели линк към канала на тази млада китайка в една ФБ група, хвърлих едно око и останах хипнотизирана. Не само че пейзажите са завладяващи, но музиката, заснемането, цялостната обстановка и атмосфера на видеата носят едно такова спокойствие, което те връща отново и отново към тях. Да не говорим за рецептите, които ме карат да огладнявам, въпреки че не разпознавам поне половината съставки. Та в едно от тези видеа лятото видях как приготви ребра, леко мариновани и запечени с ароматни треви и праскови. Идеята толкова ми хареса, че се опитах да я приложа и вкъщи. Малко промених продуктите на маринатата, но запазих основното. Рецептата е лесна и проста и може да замените използваните плодове за да засилите или намарите баланса между сладко, кисело и солено. Първият път използвах две нектарини, а наскоро я приготвих и с дюли, които донесоха друга текстура и аромат.

Вариантът с дюли и мащерка, сниман вкъщи.

Свински ребра с нектарини (или дюли)

Recipe by MiraCourse: MainDifficulty: Easy
Servings

4

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

45

minutes

Продукти:

  • 1 кг свински ребра

  • 2 нектарини

  • 2 стръка розмарин

  • 1 скилидка чесън

  • 2 с.л. зехтин

  • 1 с.л. лимонов сок

  • 1 с.л. кленов сироп

начин на приготвяне

  • Ребрата се нарязват на порции и се бланшират за 2-3 минути в кипяща подсолена вода. Оставят се да изстинат. В купа се разбъркват зехтина, стрък розмарин, нарязаният на ситно чесън, кленовият сироп и лимоновият сок. С тази смес се намазват бланшираните ребра, покриват се и се оставят да се мариноват за два часа или една нощ.
  • На другия ден се прехвърлят в тава, заедно с остатъка от маринатата, добавят се нарязаните на четвъртинки нектарини и листенцата от втория стрък розмарин. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна за около 45 минути (или до златисто).

Notes

  • За варианта с дюли, използвах 1 голяма дюля, изчистена от семките и нарязана на осминки, мащерка вместо розмарин и мед, вместо кленов сироп. Също така, приготвих допълнително смес от малко зехтин, мед, сол и лимонов сок, с която покрих дюлите преди печенето, за да засиля карамелизацията.

Comments are closed.