Галет с бели праскови

 

Сладостта на прасковите, подсилена от характерния мирис на лавандула и загърната в хрупкаво маслено тесто с бадеми. Аромат на лято.

 

Във Франция „галет“ се наричат солените палачинки, които са бретонски специалитет, най-често с брашно от елда и различни плънки. Не знам защо този тип тарти е придобил популярност под името „галет“ на български, както и в англосаксонските страни… може би заради формата.

Както и да е, този тип тарти, без особено оформление и необходимост от специална форма, са добра алтернатива, когато искате да приготвите плодова тарта набързо и без крем. Може да пробвате с различни плодове, в зависимост от сезона и предпочитанията ви.

Продукти:
(за галет с диаметър 25-30 см)

  • За сладкото маслено тесто (рецептата е от книгата на Ерик Кайзер « Les tartes d’Eric Kayser »):
    100 г масло на стайна температура
    20 г кристална захар
    42 г пудра захар
    170 г брашно
    20 г бадемово брашно
    2/3 яйце голям калибър (1 яйце се разбива и в тестото се добавят 2/3 от него, останалата част се запазва за намазване)
    2 г сол
  • За плънката:
    4 праскови (аз използвах бели, но вие може да използвате каквито имате подръка)
    1 с.л. кокосово брашно *
    2 с.л. бадемово брашно
    2 ч.л. сух цвят лавандула
    3 с.л. кафява захар
  • * Аз използвах кокосово брашно, понеже поема доста влажност и така може да абсорбира част от соковете на прасковите при печенето. Може да се замени с галета, но тогава удвоете количеството.

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на тестото:
    Маслото се разбива със захарта и солта. Добавя се яйцето и се разбърква добре. Прибавят се брашното и бадемовото брашно и се замесва гладко тесто.
  • Тестото се завива в прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилник за 1 час (а още по-добре, една нощ).
  • Приготвяне на галета:
    Кафявата захар и лавандулата се смесват и оставят за половин час, за да се ароматизира захарта. (Ако не желаете цветовете лавадула да се намерят в галета, може да пресеете захарта след това. Аз лично ги оставих).
  • Прасковите се нарязват на четвъртинки, отделят се от костилката и всяка четвъртинка се нарязва на още 3 парчета. Кокосовото брашно се смесва с бадемовото и половината лавандулова захар в купичка.
  • Фурната се загрява на 180 градуса (с вентилатор).
    Тестото се изважда от хладилника, премесва леко с ръце, за да се отпусне и се разточва на лист пекарска хартия на кръг с дебелина 4-5 мм и диаметър около 35 см.
  • Сместа от кокосово брашно, бадемово брашно и лавандулова захар се разстила отгоре, като 3-4 см от краищата се оставят свободни. Отгоре се нареждат парчетата праскови и краищата се захлупват.
  • Краищата се намазват с останалото разбито яйце. Галетът се поръсва обилно с останалата част от лавандуловата захар.
  • Пече се за 30 – 35 минути в предварително загрятата фурна (или до златисто). Изважда се и се оставя да изстине върху решетка.

Comments are closed.