Вода-детокс

 
 
 … или за модата с година закъснение.
 

Миналата година социалните медии на хубавите картинки бяха пълни с бутилки, буркани и чаши с вода, разноцветни плодове и жизнерадостно зелени тревисти подправки. Анотациите обещаваха антиоксидантни, подмладяващи и всякъкви такива хубави свойства на т.нар. детокс-води (detox-water), които трябва да прочистят тялото и духа. Сега, далеч съм от идеята да отричам всичките възможни благотворни ефекти насляпо, но предполагам, че сигурно ще трябва да изпия няколкостотин литра от водата, за да се подмладя с един ден. Тъй или иначе, миналата година не успях да пробвам обещаните възействия върху скромната ми личност. Тази година, обаче, се втурнах при първата ми се отворила възможност, а именно, когато слънцето се показа достатъчно задълго, за да може температурите да достигнат цели 25 градуса. Въпреки, че миналогодишната водна популярност изглежда силно намаляла, за да бъде изместена от нова мода, за която може би ще разкажа след 1-2 седмици.

В крайна сметка, детокс-водата се оказа не чак толкова лоша. С плодов дъх, балансиран някъде между чистата вода и изстискания сок. И най-важното, приготвя се изключително лесно. Изберете плодовете, зеленчуците и зелените подправки, нетретирани разбира се, които ще използвате и изберете остър нож.

Как става

  • Цитрусите се измиват и нарязват на тънки шайби. Поставят се в кана.
  • Добавят се горските плодове и листата мента, които може леко да притиснете с гърба на лъжица, за да освободят повече аромат и каната се допълва с вода, минерална или изворна.
  • Покрива се и се оставя една нощ в хладилник.

Не забравяйте да я пробвате, особено в горещи дни. Дори и да не гарантирам подскачащи витамини в чашата, които ще ви подмладят завинаги, водата е приятна за пиене и освежаваща. Освен това може да варирате комбинациите. Аз пробвах розов грейпфрут, малини и мента, както и лимон с боровинки и мента. Но може да ползвате още портокали, лайм, краставица, праскови, ягоди, къпини, розвмарин, лавандула, газирана или обикновена вода…

В пристъп на вдъхновение, метнах и няколко малини в чаша розе. Също върви, може би дори повече от водата (но да се консумира в разумни количества).

Comments are closed.