Много шоколадова тарта

 

Всичко е по-вкусно с шоколад.

Доказателството – шоколадова основа, шоколадов крем, шоколадова глазура. И малко червени плодове, които да допълнят тази невероятна рецепта от нюйоркския ресторант на Ален Дюкас. Вярно, че рецептата е дълга и включва доста изчакване, но повярвайте, напълно си заслужава. Поводът за това пиршество на небцето бе двойният празник миналата неделя – Денят на майката и моите 18 лазарника, които отбелязвам с постоянство от 25 години насам.

Продукти:
(за откопчаваща се форма с диаметър 23 см, рецептата е с много леки модификации от сайта с рецепти на Food & Wine, предоставена от Ален Дюкас)

  • За основата:
    1 ¼ чаши брашно
    110 г подсолено масло (на стайна температура), или обикновено масло + 1 ч.л. сол
    ½ чаша пудра захар
    3 с.л. какао
    3 с.л. бадемово брашно
    1 яйце голям калибър
  • За крема:
    200 мл пълномаслена течна сметана
    125 мл прясно мляко
    350 г черен шоколад (70% съдържание на какао)
    1 яйце голям калибър
    1 жълтък
  • За глазурата:
    2 г желатин (1 лист)
    2 с.л. прясно мляко
    80 мл пълномаслена течна сметана
    ¼ чаша захар
    3 с.л. какао
    60 г черен шоколад (60% какао), може да се замени по желание с млечен
    1 с.л. шоколадов ликьор (по желание)

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на основата (може от вечерта на предния ден):
    Брашното, какаото, бадемовото брашно и захарта се поставят в купа и се разбъркват добре. Добавят се мекото масло и разбитото яйце и с миксер (или ръка) се забърква бързо меко тесто. Ако ще го правите на ръка, не оставяйте маслото да омекне много, понеже ще ви е по-трудно впоследствие да оформите тестото. При нужда може да се добавят още 1-2 лъжици брашно.
  • Готовото тесто се завива във фолио за свежо съхранение и се оставя да стегне за час в хладилника*.
  • Охладеното тесто се разточва върху леко набрашнен работен плот до дебелина около 6-7 мм. Облицоват се дъното и стените на откопчаваща се тортена форма. Покрива се отново с фолио, така че фолиото да прилепне към повърхността и се оставя да стегне отново за час*.
  • Фурната се загрява на 160 градуса (с вентилатор). Фолиото се маха от тавата и повърхността на тестото се надупчва на няколко места с вилица, за да не се надигне много при печенето. Повърхността на тартата се покрива с пекарска хартия, отгоре се разпределят бобови зърна, или керамични топчета за печене.
  • Пече се за 30 минути на 160 градуса, след което хартията с тежестта се маха и тортената основа се пече още 15 минути.
    Изважда се и се оставя да изстине върху решетка.
    * Оригиналната рецепта предполагаше охлаждане за 10 минути във фризер, само че моят беше пълен. Затова се спрях на варианта „за един час в хладилник”.
  • Приготвяне на крема:
    Фурната се загрява на 150 градуса (с вентилатор).
    Шоколадът се нарязва на едро. Млякото и сметаната се загряват в тенджера на котлона, до завиране, след което се отдръпват веднага от огъня.
  • Добавя се нарязаният шоколад и се оставя да престои 3 минути, преди да се разбърка до получаване на гладък и лъскав ганаш.
  • В малка купа се разбиват яйцето и жълтъка, добавят се постепенно 5 супени лъжици от шоколадовия ганаш, като след всяка се разбърква добре, за да не се пресече. Яйчената смес се прибавя към шоколадовия ганаш и се разбърква добре.
  • Полученият крем се изсипва в охладената тортена форма. Пече се за 25 минути на 150 градуса (в центъра трябва да остане леко течен, а в краищата на тортата да е стегнал).
  • Изважда се и се оставя да изстине напълно, след което се прибира в хладилника за 2 часа.
  • Приготвяне на глазурата:
    Желатинът се накисва за 10 минути в студена вода. Шоколадът се нарязва на едро. В малка тенджера на слаб огън се разбъркват сметаната, прясното мляко, захарта и какаото, докато захарта се разтвори напълно и сместа е топла, но без да завира.
  • Снема се от огъня и се добавят нарязаният шоколад и ликьорът. Оставя се да престои около минута, след което се разбърква добре.
  • Желатинът се отцежда и се добавя към топлата шоколадова глазура и се разбърква, докато се разтвори напълно.
  • Охладената тарта се залива с глазурата, оставя се да изстине, след което се прибира в хладилника до сервирането (или поне за 2 часа).
  • Украсява се по желание. Според оригиналната рецепта, тартата се поднася с разбита подсладена заквасена сметана. Аз предпочетох изобилие от сезонни червени плодове.

5 Comments

  1. Невероятна е, Мира!
    Нали е шоколадова….
    Прегръдки и хубава неделя от мен!

  2. Бъди здрава и честита, Мира! Тартата е фантастична!

  3. Кулинарна феерия… тортата изглежда уникално!

  4. С удоволствие честитя на още един "близнак" 18-тата годишнина:), така ме разсмя:)), Мира!
    И както подобава за толкова упорито празнуване на тази годишнина – десерта е най-якия – шоколадово-шоколадово-шоколадов, влюбих се в него!

  5. Много ВКУСНА шоколадова тарта, направо божествено вкусна….