Предколедно в Германия

 

Кратък поглед върху коледните базари в Кьолн и Аахен, под ситния декемврийски дъжд.

 

Традицията на коледните базари във Франция е пренесена от Германия. Личните ми бегли впечатления са, че допреди няколко тодини, ако човек иска да отиде на кореден базар трябва да се разходи до Елзас или Лорен. Така направихме и ние преди няколко години, когато минахме през Страсбург и Колмар. Оттогава насам, всеки град май има своя коледен базар, а в Париж са поне десетина. Но някак си атмосферата е различна, доста по-комерсиална и „напудрена” като за туристи. Не че по елзаските няма тълпи от туристи, но са по-насочени към хапване, пийване и коледни украси за дома.

Следващата логична стъпка беше да поемем към първообраза на френските коледни базари. Да ида на такъв в Германия ми беше голям мерак от няколко години насам, затова най-нахално се поканих на гости при нашия приятел, който живее в Аахен за втория уикенд на декември. Така за ден и половина съчетах не само удоволствието да се видиш с приятел, но и цели пет базара – три в Кьолн и два в Аахен.

На място туристите са още повече, отколкото можете да си представите. По думите на моя приятел през седмицата е по-спокойно, а той има опит с базарите – от три уикенда насам развеждаше посетители (май не съм единствената мераклийка за предколедна Германия). Събота привечер и вечер, обаче, си беше лудница до степен да си притиснат в тълпата и да не можеш да мръднеш. Което до голяма степен може да поубие ентусиазъма на посетителя, а за снимки и дума не може да става. Независимо от това, преживяването си заслужава.

И няма да е истински коледен базар, ако човек не опита някои местни специалитети, сред които греяното вино и наденичките.

Пак ще върнем… след няколко години.

Кьолн

Базарите в Кьолн

Като видях тези фигурки се сетих за стихчето от приказката „Студеното сърце” от книжката на Вилхелм Хауф : „Съкровищнико в Елховия лес / от векове живееш ти до днес / Богат си ти в леса си безпределен / И щедър към родените в неделя”

Базарите в Аахен

Специалитетите за дегустиране

Вариант на греяно вино – върху металното езиче се слага конус кафява захар, който се залива с ром и фламбира. Захарта се карамелизира и разтопява и пада в греяното вино. Мнооого вкусно!
Горещ шоколад и торта с извара (quarktorte) в сладкарницата Van den Daale в Аахен

3 Comments

  1. Феичките ме замаяха….!Красиво експозе!Топло забъдване с любими хора и щастлива Коледа!

  2. Феичките и на мен много ми легнаха на сърцето! Наживо са даже още по-красиви и ефирни.
    Хубави празници, Милена!

  3. Честито Рождество, Мира!
    Тази година и аз бях за сефте на Коледни базари в Мюнхен, там са 39 на брой и е наистина голяма забава. Впечатлих се от много неща….
    С пожелание за една незабравима Новогодишна нощ и много здрава и късметлийска Нова година.
    М