Студена доматена супа

Една студена супа, докато лятото и доматите все още не са си отишли.
 

Когато прочетете списъка с продуктите твърде вероятно ще възкликнете „ама това си е почти гаспачо!”. И ще сте много прави. С разликата, че тук няма краставица, чесън или, не дай си боже, хляб, както срещнах в някои рецепти. Всъщност, досега съм се сблъсквала на няколко пъти с гаспачото в по-традиционния му вариант и досега в нито един от случаите, не ми е харесало. Не изключвам и варианта да съм попадала все на лошо приготвено такова… всъщност, с моя късмет сигурно съм попадала все на лошо приготвено такова. Едновременно с това забелязах и тенденцията почти всяка студена зеленчукова супа да се нарича „гаспачо” (в различните сайтове с рецепти, имам предвид, включително и от моя милост), дори и когато е от тиквички и грах. Да не говорим за светотатството, наречено „гаспачо от краставици и кисело мляко”. Я не закачайте таратора!

Та, в редките случаи, когато една студена супа се нарича „студена супа”, рецептата има повече шансове да привлече вниманието ми, отколкото ако носи андалуския привкус в заглавието си. Затова като видях рецепта за „студена супа от жълти домати”, когато температурите навън удряха 30 градуса, помислих, че е време да разнообразя репертоара от таратор вкъщи. Вкусът е интересен, леко накиселяващ, ароматен покрай подправките (би носила още на мащерка и/или босилек) и доста освежаваща. Пък и се приготвя за има-няма 10 минути.

Сега, жълтите и оранжевите домати са глезотия, но ги имаше на пазара и реших да им отделя подобаващо внимание. Рецептата би станала и с червени, но може би ще се наложи да се добави щипка захар за балансиране на киселинността, понеже жълтите домати са с по-мек вкус. Супата е много подходяща за пикник или парти, понеже може лесно да се порционира, но тогава може би ще се наложи да внимавате с количеството лук.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с модификации от сп. Saveurs, брой 221, 2015 година)

  • 6 средноголеми жълти/оранжеви домата
  • 1 червена чушка (по желание, може и да се пропусне)
  • 1 глава лук шалот
  • 250 – 300 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 с.л. винен оцет
  • 1 ч.л. мащерка
  • Щипка лют червен пипер

Начин на приготвяне

  • Доматите и чушката се измиват и почистват от дръжките. Чушката се обелва от тънката ципа и нарязва на 4, като едното от парчетата се оставя настрана.
  • Доматите се нарязват на едро и се поставят в купата на блендер, заедно с останалата чушка и нарязаният на едро шалот. Добавят се мащерката, зехтина и оцета, подправя се с лютия пипер и черен пипер на вкус.
  • Смила се до хомогенна консистенция и разрежда с бульона до желаната гъстота. Ако супата е много кисела, може да се добави малко захар за омекотяване. Оставя се за няколко часа в хладилник.
  • Сервира се студена, поръсена със струйка зехтин, малко босилек или мащерка и няколко дребни кубчета от останалата чушка.

3 Comments

  1. Преди доста години, когато не бяхме чували за гаспачо
    у нас доматената супа по това време на годината я
    обичахме студена!
    Сега и аз правя студени супи и много ни харесват!
    Чудесно предложение, Мира!
    Хубава сряда от мен!

  2. Ако трябва да съм честна, гаспачото или поне това , което съм опитвала, не е моята супа. Но щом не е била и твоя, а сега Е, значи и аз мога да и дам шанс;) Снимките са чудни!

  3. Дани, и аз обичам студена доматена супа, ама не смляна, а с картоф, морков, домат, както си му е реда :). Затова и подхождах с известно недоверие към гаспачото и подобните :). Но май ще се спогодим и с тях.
    Мъхче, мерси 🙂
    Хубава нова седмица!