Пиле по италиански

Една лесна и вкусна рецепта от австралийската авторка и водеща на кулинарни предавания Дона Хей.
 

Срещнах името на Дона Хей за първи път преди 2-3 години, когато в няколко англоезични кулинарни блога течеше предизвикателство. Целта беше да се сготви ястие по рецепта от списанието й, като подредбата и снимката да наподобяват максимално оригинала. От написаното в постовете, останах с впечатлението за една австралийска Марта Стюарт, с перфектни ястия, перфектен дом, перфектни съдове, перфектни покривки, перфектни съвети за всякакъв случай… да продължавам ли?

Не че не намирам понякога и добри идеи при Марта Стюарт, но като цяло концепцията ми е страшно далече от начина на живот вкъщи (или от лайфстайла, както е модерно да се казва напоследък). Затова на бърза ръка отписах и Дона Хей навремето. Скоро след това попаднах на няколко от епизода от едно от кулинарните й предавания по един тукашен канал. Оказа се, че рецептите й са лесни и примамливи и набързо приготвих няколко, сред които и днешното пиле. Толкова ми хареса, че дори си поръчах и книгата от предаването, че да си ги имам винаги подръка. Получих пакета, отворих го и останах очарована. Не толкова от рецептите (които са на ниво), а от подредбата на ястията и най-вече от снимките на Уилям Мепен – минималистични, свежи, без излишен реквизит, с основен акцент върху храната. Бих искала някой ден да постигна нещо макар и наподобяващо го отдалеч.

Междувременно продължавам да пробвам рецептите на Дона Хей и даже съм си поръчала друга нейна книга за Коледа. Сега остава въпросът: ако първоначалните ми впечатления за Дона бяха грешни, дали ще са такива и за Марта?

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с леки модификации от книгата „Fast, Fresh, Simple” на Дона Хей)

  • 4 пилешки филета без кожата
  • 150 г пушени гърди, нарязани на ивички
  • 2 ч.л. сух риган
  • 500 г чери домати
  • 4 скилидки чесън, необелени
  • 2 с.л. зехтин
  • 80 -100 г черни маслини
  • 25 г пармезан (аз ползвах ементал, който може да замените с кашкавал)
  • Пресен босилек и пармезан за сервиране (по желание)

Начин на приготвяне

  • Фурната се загрява на 200 градуса.
  • Пилешките филета се поставят в тава, около тях се разполагат ивичките пушени гърди, чери доматите и скилидките чесън. Поръсват се със зехтина и сушения риган, посоляват се.
  • Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече 20 – 25 в загрятата фурна.
  • Фолиото се маха, добавят се маслините и настъргания пармезан и се пече още 10 – 15 минути.
  • Преди сервиране се поръсва със ситно нарязания пресен босилек и настърган пармезан.

7 Comments

  1. Обичам предаването и рецептите на Дона Хей и много често ги приготвям в къщи. Тази рецепта не съм я приготвяла, но никога не е късно за това. Така, че е записана вече). Много харесвам снимките ти и рецептите и доста от тях вече съм пробвала,2 така че ти се доверявам и за тази:)

    Поздрави

  2. Много харесвам Дано Хей! Изборът на рецепта е чудесен, Мира. Поздрави! 🙂

  3. Мире, ама чудно вкусно си сготвила! И снимките са страхотни, ти си имаш собствен стил, не по-малко хубав. 😉 Много си критична към себе си, да знаеш.
    Поздрави!

  4. Иии много по мой вкус! Средиземноморски привкус, а и аранжировката на ястието някак ме пренася там, всичко ухае на това. Страхотна рецепта, поздрави!

  5. И аз харесвам поредицата предавания на Дона,както и днешната ти рецепта,Мира!Съчетанието е великолепно-една лесна,бърза за подготовка и несъмнено апетитна рецепта!Хубав вторник и дано вече си по-добре!

  6. Здравей Мира,
    Коя е книгата? Гледам в Амазон има няколко книги, с различни цени, една ми се видя достс скъпа. Яденето изглежда много апетитно, скоро ще го пробвам. Цвети

  7. Ммм, някакъв разкош, слънце и морски полъх долавям тук. Изглежда приказно, Мира! Дона Хей е готина- прави все неща, дето искам да направя;))