Шоколадов кръмбъл с круши

Един малко по-особен кръмбъл за любителите на шоколада.
 

По план следващата рецепта в блога трябваше да се появи по-рано и да е за салата. Но тъй като, макар и рядко в моя подреден свят, се случва не всичко да върви по план, публикацията се забави и реших да изоставя салатата в името на днешния кръмбъл. Поводът за промяната беше един разговор, проведен на парижка улица.

Май съм споменавала по-рано, че от няколко години насам редовно давам тонове акъл в нет-пространството как човек да си организира самостоятелно пътуване в Париж. Не съм само аз, де (и слава богу!), а и известен брой други хора, с някои от които се „познаваме” задочно от доста време. Наскоро имах удоволствието да се запозная и наживо с много мила дама от компанията на любителите и даващи акъл за Париж хора, при поредното й посещение на френска земя. Както се разхождахме по улиците и си говорехме за вино и макарони, събеседничката ми предаде поздрави от нейна приятелка, с която не се познаваме, но която се оказва редовна читателка на „Мармотника”.

Излишно е да казвам, че се зарадвах и че ми стана много приятно. Винаги ми е драго да получа някаква обратна връзка, било чрез коментар, мейл или друг начин. Това е нещо като отговор на пратената от мен бутилка в морето, сама пред екрана на компютъра. В такива момени, като тези неочаквани поздрави, осъзнавам, че написаното от мен наистина достига до други хора, някои близки, други по-далечни, трети – съвсем непознати, но всички те живи, дишащи, мислещи, с радости и тревоги, седнали от своята страна на екрана.

Затова днешната ми рецепта е за Даниела от София (попаднала тук в търсене на нещо шоколадово), както и за останалите истински познати и непознати хора, които я четат на екрана си. По принцип не обичам да звуча като в реч от Оскарите, но има моменти, в които емоциите все пак излизат на преден план. Този е един от тях, наистина!

Салатата ще оставя за друг път, няма да избяга. Вече е снимана и дори изядена. Ще се концентрирам върху шоколадовите ронливи трохи, ароматните круши, хрупкавите лешници и тук-таме по една остра нотка джинджифил. Май липсва само леко подсолен карамел, за да допълни идилията.

Продукти:
(за около 6-8 порции, рецептата е с леки модификации от блога „Lucullian Delights”)

  • За кръмбъла:
    150 г брашно
    50 г лешниково брашно (ситно смлени лешници)
    100 г кафява захар
    6 с.л. какао (100% съдържание на какао)
    125 г студено масло
  • 3 едри, добре узрели круши (по възможност да не са масловки)
  • 100 г лешници (или по желание орехи)
  • 30 г захаросан джинджифил
  • Малко масло за тавата
  • Малко прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне

  • В купа се смесват брашното, лешниковото брашно, какаото и захарта и се разбърква добре.
  • Добавя се нарязаното на кубчета студено масло и се изронва с пръсти заедно със сухите съставки, така че да се получи консистенция на мокър пясък.
  • Лешниците се запичат до леко покафеняване на горещ, сух тиган и се нарязват на едро. Захаросаният джинджифил се нарязва на ситно.
  • Крушите се почистват от семките, нарязват се на кубчета и се поръсват с малко лимонов сок, за да не почерняват (може да се сложат и в купа с вода, в която има лимонов сок).
  • Фурната се загрява на 170 градуса (с вентилатор). Тавичката (30 х 40 см) се намазнява леко.
  • Кубчетата круши се разпределят на дъното, поръсват се с нарязаните лешници и захаросания джинджифил. Отгоре се поръсва с шоколадовия кръмбъл.
  • Пече се около 20 – 25 минути и се оставя да се охлади преди сервиране.

One Comment

  1. Тази година открих крамбълите, а твоят е направо шоколадово изкушение!
    Поздрави!