Чийзкейк с шоколад и малини

Шоколадов чийзкейк с малини, без печене и с украса от карамелизирани лешници.
 

Преди малко повече от седмица порЕснах с още една година. Тази година датата съвпадаше с Възнесение, което тук е официален почивен ден и имахме късмета за дълъг уикенд. С ПП решихме да отпразнуваме случая като се разходим да пием качествена бира малко не север и да покажем на Камбанката страната на шоколада и пържените картофи. Независимо че на самия ден не си бяхме вкъщи, все пак си направих торта, която изядохме няколко дни предварително по време на домашното празнуване. Тази година частично изневерих на традицията и вместо шоколадова торта, направих чийзкейк. Но изневярата беше само частична – чийзкейкът беше шоколадов.

Оригиналната рецепта беше с ягоди. Тъй като нямах подръка, а и сред гостите имаше алергични към този плод, отначало реших да сложа само основа и крем. Но тъй като кремът стана доста гъст и според мен нямаше да овлажни достатъчно основата, в последния момент добавих една чаша замразени малини, ей така, извадени направо от фризера. Оказа се много добро хрумване, защото при размразяването малините водата от малините се пое от основата. Следащия път даже няма да слагам и бисквити по стената на формата, тъй като останаха доста ронливи.

Интересното е, че както се кълна, че харесвам чийзкейковете с печене, напоследък се улавям, че все по-често правя такива без. Остарявам? Е, предпочитам да мисля, че еволюирам.

 

Продукти:
(1 чаша = 250 мл, за форма с диаметър 23 см, рецептата е адаптирана от сайта „Alter Gusto”)

  • За блата :
    200 г бисквити тип „Пти бьор”
    100 г разтопено масло
    25 г сурови лешници
  • За пълнежа:
    450 г крем-сирене (тип „Филаделфия”)
    250 мл добре изстудена животинска пълномаслена течна сметана
    150 г захар
    280 г черен шоколад (64 % какао)
    1 чаша замразени малини
  • За украса (по желание):
    100 г захар
    1 с.л. вода
    50 г цели лешници

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на блата:
    Бисквитите и лешниците се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато трохите се овлажнят (при необходимост се добавя още масло).
  • Сместа се разстила на дъното и малко по стените на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото.
  • Приготвяне на разбитата сметана:
    Купата, в която ще се разбива сметаната се поставя поне за половин час в хладилника, заедно с бъркалките на миксера. Изстудяването ще помогне за по-доброто разбиване. Ако в помещението е много топло, може дори да поставите купата при разбиването върху съд с ледени кубчета.
  • Изстудената сметана се разбива до пухкав крем за няколко минути с миксер. Прибира се в хладилника до използването й.
  • Шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова печка (на няколко цикъла по 30 секунди, на средна мощност, като се разбърква).
  • Крема сиренето се разбива съд захарта с миксер, добавя се разтопеният шоколад и се разбива добре до хомогенна смес.
  • Сметаната се добавя внимателно към шоколадовия крем на няколко пъти, като се разбърква внимателно с шпатула, за да не спадне.
  • Замразените малини се разпределят върху стегналия блат и отгре се изсипва шоколадовия крем. Заравнява се с шпатула и се оставя да стегне една нощ в хладилник.
  • Украсява се или не според желанието (например с пресни малини), или с карамелизирани лешници, ако като мен обичате да си усложнявате живота.
  • Карамелизираните лешници (адаптирано от Марта Стюарт):
    Пригответе купа със студена вода. Около 20ина лешници се набождат на клечки за зъби. Тава се застила с пекарска хартия.
  • Захарта и водата се загрява в тенджерка на средна мощност на котлона, докато цялата захар се разтопи и започне да карамелизира. Когато се втечни, стане прозрачна и добие цвят на светъл карамел, тенджерата се сваля от огъня и се поставя в купата с водата, за да се прекъсне карамелизацията и карамелът да започне да се сгъстява.
  • Лешниците се потапят в течния карамел и вдигат нагоре. Ако карамелът е достатъчно сгъстен, остатъкът се проточва като  нишка. Отрязва се на около 10 – 15 см с ножица и се оставя да стегне върху тавата, застлана с хартия. Ако карамелът в тенджерата стане много твърд, се връща за малко на огъня, за да се разтопи.
  • Желателно е украсата да се направи в деня на поднасянето на чийзкейка. Аз ги приготвих отначало от предната вечер и на сутринта карамеловата обвивка беше почти разтопена (вероятно поради околната влага, понеже валеше) та се наложи да повторя упражнението 20 минути преди идването на гостите.
  • Ако не ви се занимава да топите лешник по лешник, може да объркате цялото количество лешници с разтопения карамел, да го разстелете върху пекарска хартия да стегне и после да го натршите и украсите чийзкейка с него.

5 Comments

  1. Комбинация,водеща до 100% успех,а изпълнението е съвършенно!

  2. Мира, със сигурност еволюираш 🙂
    Божествен е чийза, както и идеята с малините.
    И аз не обичам тази ронлива основа
    и често при останали белтъци във фризера ги разбивам с малко захар и смлени ядки и леко запичам.
    Прегръдка!

  3. Ох, и аз се кълна в същото, но при вида на твоя чийзкейк, не мога да спра да преглъщам.
    Всичко най-хубаво, Мира!
    Прегръдка и от мен 🙂

  4. Мира,чийзът и този път е божествен!Особено с добавените малини се е получила истинска експлозия от неповторим вкус и аромат!Много,много ми е на сърце подобен десерт!Прегръдка!

  5. Милена, Дани, Ив, Роси, благодаря ви! 🙂
    Хубава нова седмица!