Празнични витрини

Коледните украси на парижкия универсален магазин Le Printemps.

За много години!

Януари ми е най-летаргичният месец. След суетнята по коледно-новогодишните празници обикновано започвам годината с желание да се мотая по пижама из къщи, да чета чик-лит, да не готвя често и да хибернирам. Горе-долу така започнах и тази. Като изключим необходимостта да излизам за работа, извън това време нямаше сила, която да ме помръдне от къщи. Е, размърдах се малко, когато започнаха зимните разпродажби. Нищо не ободрява една жена така, както възможността да похарчи известна сума пари.

Докато се наканя да пообработя малко кулинарни снимки и да им напиша рецептите, ще започна тазгодишните публикации с една ежегодна тема, която ми е много на сърце. Тук по новините наричат този тип теми „кестенови дървета” (marronniers). Това са репортажите, които се излъчват всяка година по едно и също време – например началото на учебната година през септември, подготовката за коледните или великденските празници, зрелостните изпити през юни, стотиците километри задръствания по пътищата в първия уикенд на август… Моето кестеново дърво са коледните витрини на големите универсални магазини Прентан и Галери Лафайет на булевард Осман в Париж. Години наред всеки декември отивам да разгледам ежегодната украса. Бях там дори и вечерта преди да се роди Камбанката. Забелязвам, обаче, че всяка година украсите стават все повече за възрастни и все по-малко за деца, все повече реклама на луксозните модни къщи и много по-малко мечти. Тази година куфарите на Луи Вюитон бяха изместили приказните принцеси от миналите витрини на Галери Лафайет. Витрините на Прентан бяха по-сполучливи… или поне аз повече харесвам Диор от Вюитон.

4 Comments

  1. За много години, Мира!
    Благодаря за доставената наслада!
    Прентан беше много близо до хотела, в който бяхме отседнали преди много години!
    И се радвам, ако си доволна от "похарчените пари" 🙂
    Прегръдка и хубаво настроение!

  2. За много години! Здраве и благоденствие на цялото семейство! 🙂
    Прекрасни снимки, Мира!
    И скоро те очаквам да се появиш на другото местенце, за да обменяме опит. Липсваш. 😉
    Сърдечни поздрави! 🙂

  3. Много красиви витрини,Мира.Не съм била в Париж,дано отида някой ден.Истински си помечтах с последната снимка!Успешна 2013!

  4. Дани, районът около Прентан е много добър за отсядане – централен, спокоен, близо до забележиетлности :). Парите бяха похарчени добре 😉
    Дани Б., благодаря ти 🙂 Появявам се и на другото място, но малко по-нередовно :). Стискам си палци скоро да намеря повече време за там…
    Таня, пожелавам ти скоро да посетиш Париж 🙂
    Хубава нова седмица!