Гьоза (японски равиоли)

Малко японска кухня, излизаща от рамките на сушито.

В градината на Камбанката в четвъртък всяко дете си избираше книжка от училищната бибилиотека, която да чете в събота и неделя вкъщи с родителите. Един ден Камбанката се върна с книжка от японски автор, където брат и сестра правят японски равиоли (гьоза), за да помогнат на майка си. Накрая имаше и рецептата. По настояване на любимата си дъщеря, преснимах рецептата и една седмица по-късно размятахме заедно набрашнени кори в кухнята. Първият опит не беше зле, но и не беше достатъчно успешен… макар че си изядохме всичко. След това минах ускорен курс по правене на гьоза при наши приятели, които по онова време живееха във Франция след 10 години, прекарани в Япония. Оттогава насам нашите приятели се върнаха в Япония, а аз вече няколко пъти тренирам вкъщи рецептата и сгъването. Е, все още не съм особено сръчна при завиването им и всяка що-годе съвестна японска домакиня би избягала с писъци като види резултата… Но пък вкъщи не се оплакват от вида и оценяват вкуса. Благодаря ти, Марина!

Гьоза са пристигнали в японската кухня от Китай, където се наричат „jiaozi”. Името им идва от подобната на рог форма. Доколкото успях да науча, японските гьоза се различават от китайските си събратя по по-силния си аромат на чесън и по-тънкото тесто. Най-популярният начин на приготвянето им е първо запържването, последвано от варене на пара („яки-гьоза”), но могат да бъдат само сварени („суи-гьоза) или пържени („аге-гьоза”).

Продукти:
(за около 40 гьоза)

  • за тестото:
    200 г бяло брашно
    60 г нишесте (царевично или от тапиока)
    1 ч.л. сол
    около 130 – 140 мл хладка вода
    около 5-6 с.л. нишесте допълнително за поръсване на плота
  • За плънката:
    1/2 глава китайско зеле
    400 г кайма (смес пилешко : свинско 1:1)
    3-4 гъби шиитаке (ако ползвате сухи, предварително се накисват в топла вода)
    бялата част на 1 стрък праз
    1 скилидка чесън, смачкана на ситно
    1/2 ч.л. настърган джинджифил
    2 с.л. соев сос (може и малко повече)
    1 с.л. мирин
    1 с.л. сусамово олио
    1/2 – 1 с.л. нишесте (ако плънката стане по-сочна)
    За соса : соев сос и оризов оцет = 2:1

начин на приготвяне

  • Приготвяне на тестото:  
    В купа сe смесват брашното, нишестето и солта. Постепенно се замесва като се добавя водата на порции, докато цялото брашно се поеме до твърдо тесто.
  • Тестото се омесва в продължение на около 5 минути, докато стане гладко на пипане и с лек сатенен блясък. Завива се в домакинско фолио и се оставя да почине около 30 минути.
  • Междувременно се приготвя плънката : Ако гъбите са сухи, се накисват предварително в гореща вода, за да се хидратират. Китайското зеле се нарязва на много ситно, посолява се и се изстисква, за да си пусне водата. Празът и гъбите се нарязват на ситно. В купа се смесват всички продукти и се размесват добре.
  • Приготвяне на равиолите:
    Тестото се разточва с ръце до получаване на фитил с диаметър около 5 см. Работният плот и точилката се поръсват с нишесте. Приготвя се разтвор на 1 ч.л. нишесте в около 25-30 мл вода в купичка (за слепване на краищата).
  • От тестото с остър нож се отрязват шайби с дебелина около 1 см (изсъхват бързо, затова не режете повече от 2-3 наведнъж). Разточват се върху поръсения с нишесте плот до кръг с диаметър 10-12 см и дебелина 3-4 мм. Половината кръг се намазва с малко от нишестения разтвор по края. По средата се поставя 1 ч.л. (с връх) от плънката.
  • Хваща се в ръка и двата противоположни края се притискат леко в средата. Частите отстрани се  се надиплят на “плисета”, по 3 от всяка страна и се изгонва въздуха отвътре. Краищата се притискат добре, за да не се отворят при варенето. Дъното се притиска леко върху работния плот, за да се изравни и гьозите леко се прегъват във форма на полумесеци.
  • Готовите гьоза се поставят в леко наръсена с нишесте тава. Ако ви останат разточени кори, могат да се набрашнят леко и да се замразят (готовите гьоза също могат да се замразят).
  • Варене: Малко олио (около 1 с.л.) се загрява на дъното на дълбок тиган с капак.  Гьозите се поставят в тигана с “плисетата” нагоре и се запържват на силен огън, само отдолу, докато хванат златисто-кафява коричка.
  • Добавя се вода, докато ги покрие на 1/4 от височината, покриват се, огънят се намалява и се задушават на пара, докато изври цялата вода (около 4-5 минути).
  • Обръщат се върху голяма чиния и се сервират веднага горещи със соса и чаша бира.

6 Comments

  1. Мира, изглеждат много вкусни 🙂
    И за мен си им станала майстор!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

  2. Изглеждат интересно и вкусно:)

  3. Поклон, за човека, навиващ си сам равиолите!Изгледжат като от майсторският клас!
    Ммного са симпатични, но мисля, че не съм дорасла да ги направя;) Ще се насладя тук , на твоите!
    Хубава седмица, Мира!

  4. Много интересна рецепта, а снимките разкошни!

  5. Дани, Траяна, Мъх, Таня, благодаря ви много за комплиментите 🙂
    Мъхче, хич не са трудни за правене – заяви мармотът, който си навива равиолите :)))
    Хубав край на седмицата!

  6. Мира,много изкушаващо и интригуващо при теб!А предпоследната снимка е ужасна съблазън,как хубаво са се зажарили,мммм!
    Поздрави!