Титани, Търнър и Чичковци

.. или една пролетна парижка разходка
 
За втори път ще ви разкажа за един уикенд, в който бяха събрани кино, изложба, парижка разходка и хубаво похапване.

«Izraël» – пещерата на Али Баба за подправки, съвсем близо до Плас де Вож /

Филмът беше „Сблъсъкът на титаните”. По принцип аз съм много добра публика – важното е зрелище да има (дори и пуканки не внасям в залата). Филмът се очертаваше зрелищен, дори и в двуизмерния си вариант. И наистина беше такъв. Ефектите са на ниво, визуално добре издържан, има обрати в развоя на събитията, които не оставят публиката да скучае. Затвърдих си впечатлението, че на Ралф Файнс много добре му се удава да играе „лошите” (Хадес след Волдемор).  Ако тъсите филм от тип „дъвка за окото” и не сте пурист откъм гръцка митология, ще прекарате забавни два часа. Не търсете итнелектуален сюжет. Аз, признавам, все пак очаквах Кронос. Ама получих Персей (какво общо има той с титаните, така и не разбрах).  При това говорещ на английски – значи английският не само е универсалният език във вселената, но и във времето!


April in Paris / Chestnuts in blossom…” – по Шанз-Елизе (горе) и пред катедралата Нотр-Дам

Изложбата, която посетихме този път, беше на английския живописец Уилиям Търнър, един от предшествениците на импресионизма, силно повлиян от италианските майстори от Ренесанса и двама френски художници (Клод Желе и Никола Пусан). Изложбата проследяваше картините, вдъхновили Търнър в сравнение с неговата интерпретация на същите сюжети. Великолепно! Завършихме уикенда в „Чичковците” („Les Tontons”). Името на ресторанта идва от един стар филм от 60тте години „Les tontons flingueurs” (може да се преведе горе-долу като „Чичковците с пищови”) – с Лино Вентура, Бернар Блие и култови диалози на Мишел Одиар. Накратко, героят на Лино Вентура е бивш гангстер, оттеглил се от „бизнеса”, на когото умиращия му приятел завещава своите дела, съдружници и грижата за дъщеря му (като дъщерята не бива да узнае за делата на баща си). Та Лино Вентура трябва да опази бизнеса на приятеля си от конкурентите, да привлече на своя страна съдружниците и да осигури сватбата на дъщерята в добро семейство. Ресторантът пресъздава атмосферата на бистро от 60тте години, с бара с поцинкована ламарина, поразклатените маси и столове. По стените висят снимки на кадри от филма, а менюто е почти изцяло съставено от различни видове стек тартар. Любителите на сурово месо са в стихията си!


Гледка към шпила на Нотр-Дам. Статуята с гръб, гледаща нагоре, е на Св. Тома. Йожен Виоле-льо-Дюк, архитектът ръководил реставрацията на катедралата в средата на XIX век, използва своето лице за прототип на лицето на свети Тома. Докато всички останали статуи гледат надолу, благославяйки Париж, единствен той гледа нагоре към шпила, възхищавайки се на творението си.

Разходката ни отведе покрай някои известни места, други по-непознати, ту далече от тълпите, ту близо до тях, нови магазини за посещение, стар и изпитан ресторант и завърши, както всеки път на митичния ми адрес на улица „Бонапарт” – в царството на Пиер Ерме.


„Вкусното лекарство” – магазин за бонбони, карамел и нуга на остров Сен Луи

Средновековни къщи в Париж (ок. 1508) на улица „Франсоа Мирон”

Манастирската част зад църквата „Св. Северин”

Виадуктът на изкуствата – между Гар дьо Лион и Бастилията – озеленена алея за разходки на височината на парижките покриви

Ресторантът „При Папа” с кухня от югозападна Франция

«Ispahan» на Пиер Ерме – наслада с рози, малини и личи

3 Comments

  1. Мира, благодаря за прекрасната разходка 🙂
    Прекрасен уикенд!

  2. Дани, с малко закъснение(че ме нямаше известно време), благодаря 🙂

  3. Чудесна разходка!Колко добре прекарано време и какъв финал!