Панна кота “After Eight”

Много харесвам комбинацията от шоколад и мента, а от шоколадите „After Eight” мога да изям несметни количества. За зла беда, съм омъжена за човек, който не понася, цитирам „всичко с мента и хлорофил” 🙂 . Убедена съм, че и тайно завижда на дъщеря ни, защото нейната паста за зъби е с вкус на ягода, а нашата не. За щастие притежава други ценни качества, които компенсират невъзможността да пробвам различни рецепти за сладкиши с шоколад и мента. Долната рецепта я импровизирах напълно, вдъхновена от едно десертно кисело мляко „Шоколад и мента” (марката е „Mamie Nova”).

Продукти
(за около 1л крем)

  • 600 мл течна сметана
  • 50 г захар
  • 250 г кисело мляко
  • 50 мл ментов сироп (още по-добре ще стане с ментова есенция)
  • 150 г черен сладкарски шоколад
  • 6 листа желатин (за около 900 мл крем). По принцип това количество от марката която ползвам е за 500 мл крем, но сложих по-малко от стандартното количество за шоколадовата част, тъй като шоколадът като изстине също се стяга.

приготвяне

  • Захарта и сметаната се смесват и се затоплят на слаб огън без да завират.  Махат се от огъня и се добавя киселото мляко.   
    Отделя се около 1/4 от получената смес, която ще бъде ментовата част. Към нея се добавя ментовия сироп, покрива се и се оставя настрани. 
  • Два листа желатин се накисват в студена вода. Остатъка от крема се затопля отново на много слаб огън (до не повече от 50-55 градуса), прибавя се натрошеният шоколад и се разбърква, докато шоколадът се разтопи изцяло. 
  • Шоколадовият крем се разделя на две части. Едната се покрива и прибира. Желатинът се отцежда от водата и се прибавя към втората половина от шоколадовия крем. Разбърква се добре, докато желатинът се разтопи изцяло. Разпределя се в купички, малко над 1/3 от височината. Оставя се да се охлади за около 2 часа в хладилника. 
  • Два листа желатин се накисват в студена вода. Ментовият крем се затопля на много слаб огън, желатинът се отцежда от водата и се прибавя като се разбълква добре, за да се разтвори.
  • Ментовият крем се разпределя на по-тънък слой върху вече стегнатия шоколадов крем. Оставя се в хладилника да се стегне (около час). 
  • Процедурата се повтаря с втората половина от шоколадовия крем. Оставя се да се стегне една нощ в хладилника. 
  • На мен ми остана от шоколадовия крем и направих няколко купички само с шоколад, за най-голяма радост на ПП.

3 Comments

  1. Много харесвам мента :-)))

    Идята е отлична, а реализацията й чудесна, Мира!

    Спомням си, за пръв опитах бонбони 'After Eight' съвсем в края на ´93-та.. дотогава не бях опитвала комбинация на мента и шоколад. Силно впечатлена, запазих вкусът върху небцето си 🙂 И досега го свързвам с празничната еуфория в края на декември..

    Весело посрещане на празниците пожелавам 🙂

  2. Благодаря ти, Димитрана!
    И аз свързвам After Eight с декемврийските празници. Спомням се, че навремето баща ми беше донесъл една кутия слад командировка в Англия, пак демеври ще да е било. Още си спомням как ме впечатли ментовият пълнеж – сладък и плътен. Впоследствие даже бях учудена, че може да се купят целогодишно, а не само по Коледа :).
    Весели празници и на теб!

  3. Мира чудесна рецепта шоколад и ментa……яла съм такива шоколадови бонбони..останах очарована, имаш много интересни предложения, и аз като тебе съм почитателка на чийз кейковете/ама си ги правя само за мене си/, а лазанята с тиква която пробвах по твоя рецепта също беше по мой вкус…

    ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ!

    Латинка