Шоколадов кекс „Четири четвърти”

Шоколадов вариант на класически кекс… за един специален повод.
 

Бях изключително приятно изненадана, когато екипът на списание BBC Good Food се свърза с мен преди около два месеца, да ми предложи да участвам със специална рецепта в юбилейния стотен брой. Няма нужда да споменавам, че казах „да” толкова бързо, че за малко да е неприлично. Това е едно от двете кулинарни списания, които следя от няколко години насам и, живот и здраве, ще продължавам да следя и в бъдеще.

Дълго се колебах каква точно рецепта да избера – печиво, десерт, основно или предястие. Ясно беше, че рецептата ще е френска и, по вероятност, класическа. Бързо проучване сред виртуалните (и невиртуалните) ми дружки показа, че рецептата, която най-точно би описала мармотника, ще е френски десерт с шоколад. Интересно защо…

Затова се спрях в крайна сметка на един класически кекс, но в шоколадов вариант, наречен „Четири четвърти”. Това е един от най-популярните френски сладкиши за следобедна закуска на децата след училище или неделно кафе при баба. Той е с бретонски произход и обикновено е натюр, или ароматизиран с ванилия, лимон или ром. Нарича се „четири четвърти”, защото се приготвя от равни количества яйца, захар, масло и брашно.

Рецептите за кекса и соса са с малки модификации от книгата на Пиер Ерме „Le Larousse des Desserts” („Ларусът на десертите”), изд. Larousse, 2008 г.

Продукти

  • За кекса (кръгла форма с дупка, с диаметър 23 см) :
    3 яйца голям калибър
    Захар
    Масло
    Брашно и натурално неподсладено какао в съотношение 3 : 1
    1 с.л. шоколадов или друг ликьор за ароматизиране (по желание)
    50 г дребен шоколадов чипс
    Щипка сол
  • За ваниловия сос (получават се около 200 мл):
    2 жълтъка
    125 мл течна нискомаслена животинска сметана
    80 мл прясно мляко
    40 г захар
    1 шушулка ванилия

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на кекса:
    Яйцата се претеглят. Претегля се същото количество масло, захар и смес от брашно и натурално какао в съотношение 3 : 1. (Например, ако яйцата са 200 г, останалите необходими продукти ще са 200г захар, 200 г масло, 150 г брашно и 50 г какао).
  • Жълтъците се разделят от белтъците. Маслото се разтопява на тих огън или в микровълнова фурна. Брашното се пресява с какаото.
  • Фурната се загрява на 200 градуса. Кръгла или правоъгълна кексова форма се намазнява и набрашнява.
  • Белтъците се разбиват на сняг със щипка сол. Жълтъците се разбиват отделно със захарта до побеляване.
  • Добавят се маслото и ликьора и се разбива добре. Сместа от брашно и какао се добавя на три пъти, като се редува с разбитите на сняг белтъци. Бърка се внимателно с шпатула, за да не спаднат белтъците. Накрая се добавя шоколадовия чипс.
  • Готовата смес се изсипва в кексовата форма. Пече се на 200 градуса за 15 минути, после фурната се намалява на 180 градуса и се пече още около 15-20 минути (готовността се проверява с дървена клечка, трябва да излезе с няколко влажни трохи).
  • Оставя се да изстине върху решетка преди да се извади от формата.
    Сервира се с кафе, чай или мляко, по желание придружен от ванилов сос.
  • Приготвяне на ваниловия сос:
    Млякото и сметаната се загряват в тенджера почти до завиране. Шушулката ванилия се разцепва на две с остър нож, семенцата се изстъргват с тъпия край на ножа и се добавят към млякото и сметаната. Добавя се и шушлката ванилия. Снема се от огъня и се оставя да престои 10 минути.
  • Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се прясното мляко със сметаната на тънка струйка, като се бърка непрекъснато. Получената смес се връща в тенджерата на тих до среден огън за няколко минути като се разбърква непрекъснато с тел или дървена лъжица.
  • След няколко минути сосът започва да се сгъстява и прокаран пръст по гърба на лъжицата оставя ясна следа. Снема се от огъня и се оставя да изстине напълно. Може да се съхранява до 3 дни в хладилник.

8 Comments

  1. Мира, прекрасен е! И ето че идва моментът да ти честитя радостта. Още в 100 брой на списанието се насладих на десерта ти, но ето го отново в цялата му прелест. Желая ти много и много подобни събития. 🙂
    Поздрави и хубав ден! 🙂

  2. Мира, този кекс ме впечатли още в списанието!
    Много ароматен и шоколадов!
    Прегръдка!

  3. Мира,наистина си избрала рецепта,която много силно олицетворява прекрасния ти блог с афинитет към шоколада :).Чудесно печиво,а в комбинация със сос веднага ме очарова,обичам да е сочно с всяка хапка!
    С пожелание за прекрасен уикенд!

  4. Мире, дори името на рецептата много ме заинтригува, още като разгледах предварителната информация за рецептите, които ще фигурират в юбилейния брой. Веднага се разрових да видя що за чудо е това! Страхотен сладкиш и както казва Роси, наистина напълно олицетворява блога ти!
    Поздрави!

  5. Поздравления, Мире! Напълно заслужена покана! А този кекс е напълно подходящ за любимото списание!
    Прегръдки и весели празници!

  6. Още като го видях в списанието и му сложих отметка за проба. Всичко шоколадово е на голяма почит у нас и ще се хареса сигурна съм.
    Благодаря за рецептата, Мира!
    Хубава неделя

  7. Ах, колко шоколадово….. Мире, впечатли ме с този кекс още в списанието:) Поздрави

  8. Гери, Дани, Роси, Зори, Дани, Насе, Краси, много ви благодаря!
    Хубава нова седмица ви пожелавам! 🙂